Hur kan man sänka bensinförbrukningen?

Hur kan man sänka bensinförbrukningen?

I dessa tider av inflation och skenande bensin och dieselpriser får vi ofta frågan om hur man kan påverka sin bils bränsleförbrukning? Det finns som tur är många saker man kan tänka på och här följer våra tips.

Val av bil

En enkel tumregel är att ju större och tyngre en bil är desto mer bränsle (energi) går det åt för att för förflytta den framåt.

  • Bilens vikt påverkar friktionen mellan däcken och vägen, vilket leder till högre motstånd för däckens och bilens rullförmåga. Detta innebär att motorn behöver använda mer energi (bränsle) för att hålla bilen i rörelse, vilket i sin tur ökar bränsleförbrukningen.
  • En liten bil har inte bara mindre rullmotstånd, men skapar mindre luftmotstånd som i sin tur påverkar bränsleförbrukningen.
  • Det mest avgörande för bilens bränsleekonomi är sannolikt storleken på motorn dock. Antalet hästkrafter, effekt och motorvikt generellt brukar påverka bilens bränsleekonomi negativt. Starka och snabba bilar tenderar till att dra mycket mer bensin än bilar i samma viktklass, men med mindre motorer.

Undvik / Stora och snabba bilar

Köp / En liten bil med så få hästkrafter du är bekväm med

Kan vi byta reservdelar i en befintlig bil för att sänka bensinförbrukningen?

Det är svårt att göra stora eller märkbara besparingar på kort tid igenom att byta delar på bilen. Nyckeln är att regelbundet serva bilen på en bilverkstad och se till att den är i topptrim.

Ett par saker du kan tänka på.  

  1. Byta ut luftfiltret – Ett smutsigt eller igensatt luftfilter kommer öka motståndet för luftflödet in till motorn och därmed bensinförbrukningen. Genom att byta ut det gamla luftfiltret med ett nytt kan luftflödet förbättras och bränsleförbrukningen minskas.
  2. Byta däck – Däck med högre rullmotstånd kan öka bensinförbrukningen. Genom att byta ut däcken till en lägre profil eller med lågt rullmotstånd kan bränsleförbrukningen minskas.
  3. Byta olja – Att använda rätt typ av motorolja kan bidra till att minska friktionen i motorn och på så vis minska bränsleförbrukningen.
  4. Installera en effektivare avgassystem – Ett högpresterande avgassystem kan öka motorns effektivitet och minska bränsleförbrukningen.
  5. Se till att motorn är väl underhållen – Regelbunden service och underhåll av motorn kommer säkerställa att den fungerar på optimal nivå och därmed minska bränsleförbrukningen.

Körstil

Du kan också påverka din bränsleekonomi igenom hur du för fram bilen.

Hastighet, acceleration, bromsning och användning av AC kommer påverka bensinförbrukningen. Även om det är möjligt att byta ut delar i bilen för att sänka bränsleförbrukningen eller köra en liten bil, med en lite motor är det viktigt att utveckla goda körvanor för att minska bränsleförbrukningen och spara pengar på lång sikt.

Mer om det i nästa inlägg. Hur kör vi bränslesnålt?